image Második futamhelyezés image FINN GOLD CUP: MÁSODIK VERSENYNAP

    Finn Gold Cup 3. versenynap: Megnehezítettem a dolgomat

    Fáradtan nyilatkozott Berecz Zsombor a finn dingi világbajnokság szerdai versenynapja után. A magyar versenyző az ötödik és hatodik futamban 10. és 16. helyen ért célba. ezzel összetettben a 6. helyen áll. A Balatoni Yacht Club klasszisa csütörtöktől mindent megtesz azért, hogy bizonyítson és előrelépjen a balatonföldvári vb-n.

    A Finn Gold Cup első három versenynapján mindig stabilan nyugatias, 9-12 csomós erősségű szél fújt és hétágra tűzött a nap. Az időjárásnak köszönhetően így az olimpiai hajóosztály világbajnokságának harmadik napján is sikerült a tervezett két futamot lebonyolítani. A szerdai nap sok izgalmat tartogatott, hiszen alig van a több mint 100 fős mezőnyben olyan élversenyző, aki folyamatosan stabil eredményt tud hozni, ezúttal is nagy szórásoknak lehettünk szemtanúi. Háromszoros olimpikonunk, Berecz Zsombor sem legjobb napját vitorlázta a VB-n.

    Az első futamban szigorított fekete lobogó alatt indult meg a mezőny az első pályajel irányába. Egy versenyző, az argentin Facundo Olezza rajtvonalon túl volt a rajt pillanata előtti percben, így ebből a futamból kipontozódott. Berecz Zsombor rajtja nem sikerült túl jól, a bal oldalon rajtolók jöttek ki jobban, így bár jó oldalt választott a felfelé menetelésben, a rajtnál jobban járók elé kerültek, így Zsombor az első pályajelet 24. helyen vette. Az egyik nagy rivális brit Ed Wright 17. helyen, a francia Lobert 11. helyen vette a bóját. Zsombor nagyot küzdött ezen a szakaszon, több hellyel javítani tudott korábbi pozícióján. A következő szakaszon ismét nagy volt a küzdelem, a magyar versenyző hatalmasat harcolt és végül 10. helyen futott be. Első helyen a holland Heiner, másodikon az ausztrál Lilley, harmadikon a brit Wetherell ért célba.

    Mivel a versenyszabályok szerint az ötödik futam után a legrosszabb futam eredménye kiejthető az összesített pontszámításból, jelentősen átrendeződött a sorrend. Zsombor az ötödik helyre jött fel.

    A második futamban ismét fekete lobogó alatt rajtolt a mezőny, és ismét voltak kipontozódók. A szél erősödött, így a rendezőség kitűzte a szabad pumpálást engedélyező lobogót. Berecz Zsombor rajtja sajnos nem sikerült fényesen, a középen rajtolás nem fizet ebben a népes mezőnyben. Sajnos az első szakaszon 45. hely körül vitorlázott, hétszélben ezt letornázta a 30. helyre, a második körben pedig még egy nagyot küzdött és végül a 16. helyre húzta be. Az addig vezető horvát Bugarin kiállni kényszerült többszöri szabálytalanságért, valamint a harmadik helyen álló Lobert is csak 60. helyen ért célba. Nagyon jól ment viszont a lengyel Kula, valamint a holland Heiner.

    Berecz Zsombor a futamok után így nyilatkozott: „Nem volt könnyű nap, megint megnehezítettem a dolgomat. A baj az, hogy a konzervatív vitorlázás nem fizetődik ki, túl nagy a rajtvonal, el kell menni a szélére. Középen nem éri meg rajtolni, mert akkora előnyt kapnak már a többiek, hogy az már szinte behozhatatlan. Holnap lesz az a nap, amikor el kell kezdenem vitorlázni, ha valamit le akarok tenni az asztalra. Átgondoljuk a dolgokat, és holnap beleállunk!”

    Összetett állás hat futam után:

    • Max Salminen (SWE) 26 pont
    • Ed Wright (GBR) 30 pont
    • Nicholas Heiner (NED) 35 pont
    • Jonathan Lobert (FRA) 35 pont
    • Piotr Kula (POL) 43 pont
    • Berecz Zsombor (HUN) 47 pont
    Info: bacsoa
    Kapcsolódó bejegyzések
    • Összes
    • Szerző szerint
    • Kategória szerint
    • Címke szerint

    Szólj hozzá

    Your email address will not be published.

    Szponzorok, támogatók