Bejegyzések ezzel a címkével: Finn Gold Cup

  BERECZ ZSOMBOR EZÜSTÉRMES LETT A VILÁGBAJNOKI TESZTVERSENYEN!

  Vitorlázás sportágban a dániai Aarhusban 2018-ban rendezendő összevont kvalifikációs világbajnokság lesz az első lehetőség, ahol a Tokiói Olimpiára kvótát lehet szerezni. Ez a világbajnokság tehát egy jelentős tétverseny lesz az olimpiai aspiránsok számára valamennyi hajóosztályban.

  A világbajnokság tesztversenyét a múlt héten rendezték meg azonos helyszínen. Hazánkat Finn hajóosztályban háromszoros olimpikonunk, EB ezüstérmesünk, Berecz Zsombor képviselte a világbajnokokat és olimpikonokat felvonultató erős mezőnyben.

  A verseny jó lehetőség volt a helyszíni viszonyok megismerésére, és az összemérésre az idei évi világbajnokság előtt, amelyet a hajóosztály 1952 óta írt történelmében először rendezhet meg Magyarország.

  Berecz Zsombor a verseny tíz selejtező futama során végig stabilan az élmezőnyben versenyzett, futamgyőzelmet is szerzett és ezzel második helyen kvalifikálta magát a tíz legjobb versenyző számára biztosított éremfutamba (Medal Race). Ez egy fantasztikus eredmény! Az előtte végző holland Nicholas Heiner (korábban Laser hajóosztályban világbajnok) első helyének megszerzéséhez egyedül Zsombort kellett legyőznie az éremfutamban és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, gyakorlatilag egy páros verseny alakult ki közöttük. Heinernek sikerült egy hellyel megelőznie Zsombort, így az aranyérem végezetül az ő nyakába került. Berecz Zsombor azonban megőrizte második helyét és így a dobogóra ezüstérmesként állhatott fel! Harmadik helyen a finn Tapio Nirkko végzett, aki az éremfutamban küzdötte vissza magát a dobogóra.

  Zsombor az idei évben végig jó formában versenyzett, a rangos Palma de Mallorcai versenyen és a világkupa döntőn is ezüstérmet szerzett. Az Európa Bajnokságon vezető pozícióból technikai hiba miatt ötödik helyen végzett.

  Az idei év legnagyobb megmérettetése azonban még vár a Balatoni Yacht Club versenyzőjére. Magyarország, a Balaton ad otthont a Finn hajóosztály világbajnokságának szeptember 1-10 között, így Zsombor hazai vizeken, egy több mint 100 fős mezőnyben szállhat ismét versenybe!

  FINN VILÁGBAJNOKSÁG A BALATONON BERECZ ZSOMBORRAL

  Az idei nyár bővelkedik a hazánk által rendezett vizes sporteseményekben, amelyek között különös hangsúly érdemel a Finn olimpiai hajóosztály világbajnoksága, amelynek a Balaton ad otthont szeptember elején, először a hajóosztály 1952-től számított történetében.

  Berecz Zsombor Finn vitorlázó, háromszoros olimpikonunk, EB és világkupa döntő ezüstérmesünk tehát hazai vizeken mérkőzhet a világ legjobbjaival.

  A Balatoni Yacht Club versenyzője számára ez az idei év legjelentősebb versenye, legnagyobb megmérettetése a jövő évi dániai (Aarhus) olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.

  Zsombor jó formában kezdte az idei évet és egyben a felkészülést negyedik olimpiájára. Valamennyi versenyén bejutott a legjobbak számára fenntartott éremfutamba, ezüstérmet szerzett a rangos Palma de Mallorca-i Trofeo Princesa Sofia versenyen, és ugyancsak ezüstérmet a Nemzetközi Vitorlás Szövetség Világkupa döntőjén, Santanderben. A Finn hajóosztály Marseille-ben rendezett Európa Bajnokságán ötödik lett, itt a döntő futamon vezető pozícióból technikai probléma miatt esett vissza az ötödik helyre. A világranglistán jelenleg a 10. helyen áll úgy is, hogy a Miami-i világkupa fordulón nem vett részt. Zsombor nemrég tért haza a dániai Aarhus-ból, a jövő évi világbajnokság helyszínéről, ahol világbajnoki tesztversenyt rendeztek. Zsombor itt sem hagyott kétséget kirobbanó formája felől, hiszen ezüstéremmel a nyakában zárta a versenyt.

  A nagy cél az éremszerzés a Tokiói Olimpián, ami azért is képvisel különös értéket Zsombor számára, mert nagy elődje és példaképe, Fináczy György szintén Tokióban állhatott rajtvonalra az 1964-es olimpián, amelyet 2020-ban is azonos helyszínen rendeznek, Enoshima szigetén.

  Amikor Zsombor Laser hajóosztályból átült a Finn hajóosztályba, vitorlaszámát is Fináczy Györgytől kérte el, aki HUN 40 számon versenyzett és örömmel adta át azt Zsombornak.

  Fináczy Györgynek és sok más remek magyar Finn olimpikonnak sem adatott meg azonban, hogy világbajnokságon hazai vizeken szálljon versenybe. Abban, hogy a Finn osztály immár hatvanöt éves történelmében először hazánk adhat otthont a világ legjobbjait felvonultató bajnokságnak, Berecz Zsombornak vitathatatlan sportdiplomáciai érdemei vannak.

  Az idei Finn világbajnokság, más néven Finn Gold Cup első versenynapja 2017. szeptember 4-én veszi kezdetét Balatonföldváron. A várhatóan több mint 120 fős mezőny tíz selejtező futam során mérkőzik egymással a legjobb tíz versenyző számára biztosított éremfutamba (Medal Race) jutásért, amelyet szeptember 10-én, vasárnap rendeznek.

  Hajrá Zsombi!

  Napi beszámolókkal a Balatoni Yacht Club Facebook oldalán jelentkezünk!

  BERECZ ZSOBOR REMEKELT A FINN VB NYITÓNAPJÁN

  Remek szélben, kiváló vitorlázással zárta Berecz Zsombor a balatonföldvári finn dingi világbajnokság első versenynapját. A magyar versenyző a hétfői két futamban a 3. és a 6. helyen ért célba, így összetettben a második helyen áll.

  Kívánni sem lehetett volna ideálisabb vitorlázó időt az Open Finn Gold Cup 2017 hétfői versenynapjára, így sikerült mindkét tervezett futamot megrendezni jobbára 10-15 csomós északnyugati szélben. A hajóosztály első balatoni világbajnokságán népes, 113 hajóból álló mezőny állt rajthoz – tizennyolc magyar indulóval – köztük a végső győzelemre is esélyesnek tartott háromszoros olimpikon Berecz Zsomborral.
  Az első futam rajtját a szél kezdeti elforgása miatt kétszer is el kellett halasztania a rendezőségnek. Az első rajtnál általános visszahívást követően szigorított (úgynevezett U lobogós) rajteljárással, végül eredményesen rajtolt el a mezőny. Berecz Zsombor a jobb oldalt választva nagyon jó pozíciót vett, és a futam során végig a 2-3. helyen vitorlázott. Nagyot ment a brit Ed Wright, aki végül elsőként futott be, mögötte az olimpiai bronzérmes francia Jonathan Lobert, harmadikként pedig Berecz Zsombor szelte át a célvonalat.

  A második futam rajtja már gördülékenyebben indult, és izgalmasan alakult a versenyzés. Szélforduló, szélerősödés, elforgás, amiből nem mindenki került ki jó helyen. Zsombor az első szakaszon tízedik hely körül kezdett, amit gyakorlatilag a szakasz háromnegyedéig meg is tudott tartani, azonban a szakasz végén a 25. hely környékére került. A hátszél szakaszon, majd a második kör kreutz szakaszán Berecz jó oldalakat választva, jó taktikát követve a 7-8. helyre vitorlázta fel magát. Ezt az utolsó hétszál szakaszon még meg is tudta javítani, így a hatodik helyen futott be. A második futamot a horvát Nenad Bugarin nyerte, aki az első futamban negyedikként végzett, így két futam után az élre került.

  „A második futamban egy darabig jól álltam, de amikor átmentem jobbra, mert azt gondoltam, hogy onnan jön a szél, elment balra 25 fokot, és 20-30 hajó is elhaladt mellettem. De amit a Balaton elvett, azt a következő kreutz szakaszon visszaadta, így sikerült feljönnöm a hatodik helyre. Jó futam volt!” – értékelt a nap végén Berecz Zsombor.
  Az első nap összesített eredményei alapján Berecz Zsombor a 2. helyről várja a holnapi folytatást a horvát Bugarin mögött, és a lengyel Piotr Kula előtt.
  A rendezőség keddre szintén két futamot tervez, bízva abban, hogy a Balaton erre lehetőséget ad és a hétfőihez hasonló idővel ajándékoz meg. A világbajnokságon tíz selejtező futam alapján dől el, ki az a tíz legjobb, aki bekerülhet a vasárnap rendezendő éremfutamba.

  FINN GOLD CUP: MÁSODIK VERSENYNAP

  A Finn világbajnokság második versenynapján ismét kegyes volt a Balaton a nemzetközi mezőnyhöz, hiszen csodás napsütésben, 10-13 csomós nyugati szélben sikerült a tervezett két futamot lebonyolítani.

  A mai nap sok izgalmat tartogatott, és nagy átrendeződéseket hozott az eredménylistán, kinek pozitív, kinek negatív irányban. Sajnos Berecz Zsombinak az oldalválasztások ma nem jöttek be a számítások szerint, így a napot egy 12. és egy 37. helyezéssel zárta.

  Az első futamot sikerült első próbálkozásra elrajtoltatni, viszonylag stabil 10-13 csomós szélben.

  Zsombinak jól sikerült a rajtja, de az első szakaszon nem sikerült kellő gyorsaságot szereznie, igy 20-25 hely körül menetelt fel és 25-ként vette a kreutz bóját. A hátszélben viszont nagyon gyors menetet diktált és 10-en belülre vitorlázta fel magát, a hátszélkaput 8-ként vette. A második körben szintén stabilan jött, a rajtvonalat végül 12. helyen szelte át. A futamot a brit Ed Wright nyerte, második helyen a holland Heiner futott be, harmadikként pedig a görög Mitakis.

  A három futam utáni összesített eredmények alapján Zsombi megtartotta 2. helyét és innen várta a mai második futamot.

  A második futamot többszöri próbálkozás után sikerült elrajtoltatni. A szél leállása miatt bele kellett halasztani a rajteljárásba, majd a visszaerősödést követően szigorított rajteljárás következett, azaz fekete lobogó alatti rajt mellett döntött a rendezőség, figyelemmel arra, hogy az első próbálkozásnál a mezőny jelentős része a vonalon túl volt. A fekete lobogós rajt lényege, hogy ha egy versenyző a rajt pillanat előtti percben a rajtvonalon túl lóg, akkor gyakorlatilag az adott futamból kipontozódik. Ez hét versenyzőnek is sikerült, köztük többek között az addig vezető horvát Bugarin is.

  A rajt után sem egyszerűsödött azonban a helyzet, nagyon nagy csaták zajlottak. Zsombi jól rajtolt, azonban sajnos ebben a futamban nem sikerült jól az oldalválasztás. jobbra indult el, de a bal oldal fizetett jobban. Hátszélben sikerült kicsit javítania, és a második körben kockáztatott, de sajnos nem jött be ez a terv és így végül 37. helyen futott be. Ebben a futamban nem ment jól a brit Ed Wright sem, sokáig csatáztak Zsombival, de végül a brit 20. helyen ért célba.

  A második futam a svéd Salminen számára sikerült a legjobban, második helyen az eddig stabilan vitorlázó francia Lobert, harmadik helyen az argentin Facundo Olezza futott be.

  A négy futam utáni összesített eredménylistát a francia Lobert vezeti, második helyről a svéd Salminen, harmadik helyről az argentin Olezza várja a holnapi napot. Zsombor jelenleg 7. helyen.

  A versenyszabályok szerint az ötödik futamtól kezdődően az összeredményekből a legrosszabb futameredmény kiejthető, így holnap ismét nagy átrendeződések várhatók az eredménylistán.

  Izgalmas versenynapnak nézünk tehát elébe.

  https://www.2017finngoldcup.org/results

  Finn Gold Cup 3. versenynap: Megnehezítettem a dolgomat

  Fáradtan nyilatkozott Berecz Zsombor a finn dingi világbajnokság szerdai versenynapja után. A magyar versenyző az ötödik és hatodik futamban 10. és 16. helyen ért célba. ezzel összetettben a 6. helyen áll. A Balatoni Yacht Club klasszisa csütörtöktől mindent megtesz azért, hogy bizonyítson és előrelépjen a balatonföldvári vb-n.

  A Finn Gold Cup első három versenynapján mindig stabilan nyugatias, 9-12 csomós erősségű szél fújt és hétágra tűzött a nap. Az időjárásnak köszönhetően így az olimpiai hajóosztály világbajnokságának harmadik napján is sikerült a tervezett két futamot lebonyolítani. A szerdai nap sok izgalmat tartogatott, hiszen alig van a több mint 100 fős mezőnyben olyan élversenyző, aki folyamatosan stabil eredményt tud hozni, ezúttal is nagy szórásoknak lehettünk szemtanúi. Háromszoros olimpikonunk, Berecz Zsombor sem legjobb napját vitorlázta a VB-n.

  Az első futamban szigorított fekete lobogó alatt indult meg a mezőny az első pályajel irányába. Egy versenyző, az argentin Facundo Olezza rajtvonalon túl volt a rajt pillanata előtti percben, így ebből a futamból kipontozódott. Berecz Zsombor rajtja nem sikerült túl jól, a bal oldalon rajtolók jöttek ki jobban, így bár jó oldalt választott a felfelé menetelésben, a rajtnál jobban járók elé kerültek, így Zsombor az első pályajelet 24. helyen vette. Az egyik nagy rivális brit Ed Wright 17. helyen, a francia Lobert 11. helyen vette a bóját. Zsombor nagyot küzdött ezen a szakaszon, több hellyel javítani tudott korábbi pozícióján. A következő szakaszon ismét nagy volt a küzdelem, a magyar versenyző hatalmasat harcolt és végül 10. helyen futott be. Első helyen a holland Heiner, másodikon az ausztrál Lilley, harmadikon a brit Wetherell ért célba.

  Mivel a versenyszabályok szerint az ötödik futam után a legrosszabb futam eredménye kiejthető az összesített pontszámításból, jelentősen átrendeződött a sorrend. Zsombor az ötödik helyre jött fel.

  A második futamban ismét fekete lobogó alatt rajtolt a mezőny, és ismét voltak kipontozódók. A szél erősödött, így a rendezőség kitűzte a szabad pumpálást engedélyező lobogót. Berecz Zsombor rajtja sajnos nem sikerült fényesen, a középen rajtolás nem fizet ebben a népes mezőnyben. Sajnos az első szakaszon 45. hely körül vitorlázott, hétszélben ezt letornázta a 30. helyre, a második körben pedig még egy nagyot küzdött és végül a 16. helyre húzta be. Az addig vezető horvát Bugarin kiállni kényszerült többszöri szabálytalanságért, valamint a harmadik helyen álló Lobert is csak 60. helyen ért célba. Nagyon jól ment viszont a lengyel Kula, valamint a holland Heiner.

  Berecz Zsombor a futamok után így nyilatkozott: „Nem volt könnyű nap, megint megnehezítettem a dolgomat. A baj az, hogy a konzervatív vitorlázás nem fizetődik ki, túl nagy a rajtvonal, el kell menni a szélére. Középen nem éri meg rajtolni, mert akkora előnyt kapnak már a többiek, hogy az már szinte behozhatatlan. Holnap lesz az a nap, amikor el kell kezdenem vitorlázni, ha valamit le akarok tenni az asztalra. Átgondoljuk a dolgokat, és holnap beleállunk!”

  Összetett állás hat futam után:

  • Max Salminen (SWE) 26 pont
  • Ed Wright (GBR) 30 pont
  • Nicholas Heiner (NED) 35 pont
  • Jonathan Lobert (FRA) 35 pont
  • Piotr Kula (POL) 43 pont
  • Berecz Zsombor (HUN) 47 pont
  Második futamhelyezés

  Ki gondolta volna, de ma ismét nyugati szélben vitorlázhatott a Finn mezőny a Finn Gold Cup negyedik versenynapján, bár a vízre szállásra több órát várni kellett
  Borús, esős idő köszöntött ma a mezőnyre és az eső a szél felett is győzedelmeskedett, így Fluck Benedek főrendező, helyesen parti halasztás mellett döntött. Mivel a dél-egy órára várt déli szél nem érkezett meg, a halasztás meghosszabbításra került és már gyakorlatilag lemondott a mezőny az aznapi vitorlázásról.
  Délután azonban fokozatosan épülni kezdett a szél, így fél négy magasságában végre vízre szállhatott a népes flotta. Mindenki ámulatára 13-15 csomós kifújt nyugati várta a csapatot, bár az idő szomorkás, borús, esős maradt.

  A rajt második próbálkozásra tisztán sikerült, és a gladiátorok nagy sebességgel megindultak az első pályajel felé. Zsombi szépen rajtolt, ezúttal nem középen, hanem a lee oldalon, és jól kijött, az első szakaszon tízen belül vitorlázott, az első pályajelet 7. helyen vette. A brazil Zarif és a francia Lobert kezdett a legjobban, azonban a hátszélben Zsombi nagy tempót diktált és a hátszél bóját már harmadikként vette a brazil és a francia mögött. A szél közben folyamatosan erősödött, a második körre 16-17 csomóban szelte a hullámokat a mezőny. Zsombor az utolsó szakaszon beérte a francia Lobert és a befutóra már másodikként száguldott, pár másodperccel a brazil Zarif mögött szelte át a célvonalat.

  Fantasztikus és látványos vitorlázást láthattak, akik szemtanúi voltak a futamnak.

  A szél ugyan kitartott, sőt még erősödtt is kicsit, azonban még egy futam megtartására már nem maradt idő, a befutó már sötétedés után lett volna, így a rendezőség másnapra halasztotta a folytatást.

  Az összesített eredménylistán Zsombor az 5. helyre jött előre. Mivel az élen állók szintén jó eredményt futottak, az eredménylista élén túl sok változás nem történt, továbbra is a svéd Salminen vezeti a tabellát, a brit Wright a második, a francia Lobert a harmadik és a holland Heiner a negyedik Zsombor előtt.
  A selejtező futamokból három vár még a mezőnyre, a pénteki ötödik versenynapon ismét két futammal próbálkozik a rendezőség.

  Zsombor a futam után adott interjúban az alábbiakat nyilatkozta: Ahogy tegnap ígértem, vége a konzervatív vitorlázásnak! Sikerült egész jól kijönnöm a rajtból, az első tízben voltam, és onnan sikerült felküzdenem magam a második helyre. Mindent beleadtam, nem sokat hagytam ebben a futamban! Kivagyok!

  Eredmények: https://www.2017finngoldcup.org/results

  Fotó: Bogee Tóth

  Szponzorok, támogatók