Bejegyzések ezzel a címkével: Marseille

  Ma kezdetét vette a Finn nehézsúlyú hajóosztály Európa Bajnoksága

  Az idei Finn Európa Bajnokságnak a franciaországi Marseille ad otthont. A kontinensviadalra 62 versenyző nevezett, nemcsak Európából, hanem az egész világról, lévén ebben a hajóosztályban nyílt az Európa bajnokság. Gyakorlatilag rajtvonalhoz állt mindenki, aki számít, köztük Berecz Zsombor háromszoros olimpikonunk is. Zsombi a tavalyi Európa bajnokságon hazai vitorlás történelmet írt, hiszen nagy elődje és példaképe Fináczy György Európa bajnoki harmadik helyezését múlta felül ezüstérmes helyezésével.

  Az idei bajnokság nagyon erős, 30-40 csomós széllel köszöntötte a mezőnyt, így az első versenynapot halasztással indította a rendezőség. A mezőny délután fél négy körül szállt végül vízre, bár a szél ereje továbbra is nagyon erős maradt, így küzdelmes két futamot teljesítettek a gladiátorok.

  Zsombi az első futamban 2. helyen futott be a brit Ed Wright mögött és a szintén brit Ben Cornish előtt, ami egy fantasztikus kezdés! A második futam küzdelmes erősszeles körülményeit bizonyítja, hogy Zsombi sajnos az egyik hátszél szakaszon fel is borult (nem is emlékszünk, mikor történt ilyen utoljára), de így is 10. helyen futott be.

  A két futam utáni összetett eredmények alapján holnap a 6. helyről várja a folytatást, ami egy kiváló kezdés! Ed Wright a második futamot is megnyerte, így ő vezeti az eredménytáblát, második helyen a Hyeres-i világkupa győztes francia Jonathan Lobert, harmadikon a dán Anders Pedersen jelenleg.

  Az aktuális eredménylista itt érhető el: http://2017.finneuropeans.org/wp-content/uploads/2017/05/euro_finn_2017_day1.htm

  Izgatottan várjuk a holnapi folytatást. Az időjárás előrejelzés keddre enyhébb szelet jósol, azonban szerdától várhatóan ismét 25-30 csomó fölé erősödik.

  Izgalmas futamoknak nézünk tehát elébe, annál is inkább, mivel az Európa Bajnokságon a Nemzetközi Finn Osztályszövetség új eredményszámítást tesztel. Ennek lényege, hogy a 10 selejtező futam eredményei alapján a legjobb 3 versenyző automatikusan a döntőbe jut. A 4-10. helyezett egy elődöntőt vív, ahonnan a legjobb kettő jut a döntőbe. A döntőben, vagyis éremfutamban tehát nem a klasszikus szabály szerinti tíz versenyző, hanem csak a legjobb öt áll rajtvonalhoz. Az éremfutam győztese pedig a bajnokság győztese, a korábbi pontok itt már nem számítanak.

  Holnap, azaz kedden tehát újabb két futamon szurkolhatunk Berecz Zsombornak!

  Hajrá HUN 40!

  Berecz Zsombor 2. helyen a Finn Európa Bajnokság 2. versenynapja után

  A dél-franciaországi Marseille-ben, a Finn Európa Bajnokság második versenynapján Berecz Zsombor ismét szép pillanatokat szerzett szurkolóinak.

  A mai nap sok türelmet igényelt a versenyzőktől, hiszen a helyi Mistral, amely az első versenynapon sokszor 40 csomóval fújt, mára csaknem teljesen eltűnt. A napi maximum szélerő nem haladta meg a 7 csomót, így nem volt egyszerű dolga a rendezőségnek, hogy értékelhető futamot rendezzen. A mezőny dél körül ugyan vízre szállt, de a mai első futamot a rendezőség kénytelen volt érvényteleníteni, mivel a szél időközben elfogyott. A hosszadalmas vízi várakozás után a futamot újra rajtoltatták, és szerencsére a 6-7 csomós szél ki is tartott a futam végéig, igaz pályarövidítéssel. A fekete lobogó alatti rajt több áldozatot követelt, fekete rajtos volt többek között a tegnap futamgyőzelemmel duplázó Ben Cornish, a finn Nirkko, vagy a svéd Salminen is, akik így az összetett eredménylistán lejjebb csúsztak a nap végére.

  Zsombi viszont megismételve a tegnapi első futam eredményét, a gyenge szeles pályán is második helyen szelte át a célvonalat, az utolsó szakaszon előzve meg a norvég Pedersent és az észt Karpakot. Nagyszerű eredmény!

  Első helyen a brit Ben Cornish futott be és ezzel összetettben átvette a vezetést honfitársától, Ed Wright-tól. Számunkra azonban ennél fontosabb, hogy Zsombi a mai eredményével összetettben is a második helyre jött fel a 62 fős mezőnyben, ami fantasztikus eredmény! Csak így tovább!

  Az aktuális eredménylista itt érhető el: http://2017.finneuropeans.org/wp-content/uploads/2017/05/euro_finn_2017_day2.htm

  A rendezőség egy negyedik futammal is megpróbálkozott, de a szél nem akart partner lenni ebben, így ezt a futamot is érvényteleníteni kellett.

  Az előrejelzés a szerdai versenynapra ismét erős szeleket jósol, és a mai elmaradt futam okán holnap várhatóan három futam kerül megrendezésre. A gladiátorok megmutathatják tehát erejüket és kitartásukat. Izgalmas napnak nézünk elébe!

  Hajrá HUN 40!

  Szponzorok, támogatók