image Laser Radial versenyzőink eredményesen szerepeltek Hyeres-ben image Zsombi futamgyőzelme Mallorcán

    Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett Palma de Mallorcán

    Ma rendezték Palma de Mallorcán a nagy tradícióval rendelkező Trofeo Princesa Sofia vitorlás verseny döntő futamait. Finn hajóosztályban magyar érdekeltség is volt, hiszen Berecz Zsombor háromszoros olimpikonunk, Európa bajnoki ezüstérmesünk bravúros, kiegyensúlyozott és stabil vitorlázással a tegnapi napon bejutott a legjobb öt versenyző számára nyitott Medal Race-be, azaz éremfutamba.

    A Nemzetközi Finn Osztályszövetség ezen a versenyen új eredményszámítást és döntőbe jutási módszertant tesztel, így a korábbiaktól eltérően az éremfutamban ezúttal nem a legjobb tíz, hanem csak a legjobb öt versenyző mérkőzött egymással, és a végleges sorrend kizárólag a döntő futam pontszámai alapján kerül kiszámításra.

    Bár az eddigi versenynapokon a szél ereje ritkán lépte túl a 12 csomót, a mai napon 20-25 csomós alapszélben rajtolt az ötfős elit Finn mezőny. Az időjárás komolyságát jelzi, hogy a 470-es osztály női mezőnye, akik a Finn futam előtt mérkőztek a döntőben, jellemzően nem húzott hátszélvitorlát.

    Zsombi szépen, tisztán el tudott rajtolni, jól választott oldalt.

    Az első szakaszon azonban a versenybíróság egy büntetőt osztott Zsombinak útjog megadás kapcsán, amit Zsombi jogtalannak érzett, hiszen meglátása szerint épp az észt Karpak szabálytalankodott. Ennek ellenére megcsinálta a büntető fordulót a 25 csomós szélben, ezzel azonban veszített előnyéből és a 4-5 helyre csúszott vissza. Az utolsó hátszél szakasz végéig ugyan szorosan követve az előtte levőket, de a negyedik helyen vitorlázott. Itt azonban ismét megcsillogtatta versenytapasztalatait és rutinját, amikor is a befutó előtt, az utolsó haulzolásnál erős ráfújás érkezett, amiben az észt és a holland versenyző fel is borult, illetve a török is megbicsaklott, így Zsombi ügyesen megkerülve a második helyre ért fel és megtartva a pozícióját ezüstérmesként száguldott át a célon.

    Fantasztikus eredmény! Gratulálunk a Balatoni Yacht Club versenyzőjének és edzőjének Kelemen Tamásnak is!

    A dobogó legfelső fokára a svéd Max Salminen állhat fel a mai esti díjátadó ünnepségen, a harmadik helyre pedig a török Alican Kaynar vitorlázta be magát.  A negyedik helyen a holland Heiner végzett, az észt Denis Karpak, aki a legkevesebb pontszámmal jutott a döntőbe, csak az ötödik lett.

    De ami a lényeges, hogy az ezüstérem ma este a díjkiosztón Berecz Zsombor nyakában csillog!

    A következő állomás pedig: rövid pihenő után április végén világkupa futam Franciaországban, egy hétre rá Európa Bajnokság ugyanott.

    Csak így tovább Zsombi! Köszönjük!

    Info: bacsoa
    Kapcsolódó bejegyzések
    • Összes
    • Szerző szerint
    • Kategória szerint
    • Címke szerint

    Szólj hozzá

    Your email address will not be published.

    Szponzorok, támogatók