Bejegyzések ezzel a címkével: Európa Bajnokság

  Flóráék már az Európa Bajnokság helyszínén!

  A május hónap ismételten izgalmasan telik majd Virág Flóra és Molnár Dávid párosunk számára, ugyanis alig pihentek néhány napot már indultak is Weymouthba, hogy részt vegyenek a Nacra 17 Foiling Európa Bajnokságon. A verseny előtti edzőtábor ismét remek lehetőség lesz számukra, hogy feltérképezzék a helyszín adottságait, megtapasztalják a terep sajátosságait, na és persze az edzőfutamok alkalmával felmérjék a mezőnyt.

  Az EB-vel kapcsolatos részleteket kövessétek majd az alábbi linken: https://bit.ly/2JaMGqH

  A borús, hűvös idő nemcsak itthon, hanem Weymouthban is kihívások elé állítja versenyzőinket, ám a szeles idő ellenére Nacra 17 párosunk Flóra és Dávid lelkesen készül az előttük álló Nacra 17 Foiling Európa Bajnokságra, ami május 13-án kezdődik.

  A Virág/Molnár Sailing Team hétfő délben érkezett meg a helyszínre, majd a szállás elfoglalása után a hétfő délután és a tegnapi nap jelentős része is a hajószereléssel telt. Miután a Nacra 17 Full Foiling katamarán készen állt a vízre szállásra Flóra és Dávid 4 órát töltött a vízen, ahol közepes szél és hullámos víz fogadta őket. Az edzést a hosszú cirkálás és hátszelezés, valamint a sok rajtgyakorlás jellemezte.

  Hajrá Flóra! Hajrá Dávid!

  Ma kezdetét vette a Finn nehézsúlyú hajóosztály Európa Bajnoksága

  Az idei Finn Európa Bajnokságnak a franciaországi Marseille ad otthont. A kontinensviadalra 62 versenyző nevezett, nemcsak Európából, hanem az egész világról, lévén ebben a hajóosztályban nyílt az Európa bajnokság. Gyakorlatilag rajtvonalhoz állt mindenki, aki számít, köztük Berecz Zsombor háromszoros olimpikonunk is. Zsombi a tavalyi Európa bajnokságon hazai vitorlás történelmet írt, hiszen nagy elődje és példaképe Fináczy György Európa bajnoki harmadik helyezését múlta felül ezüstérmes helyezésével.

  Az idei bajnokság nagyon erős, 30-40 csomós széllel köszöntötte a mezőnyt, így az első versenynapot halasztással indította a rendezőség. A mezőny délután fél négy körül szállt végül vízre, bár a szél ereje továbbra is nagyon erős maradt, így küzdelmes két futamot teljesítettek a gladiátorok.

  Zsombi az első futamban 2. helyen futott be a brit Ed Wright mögött és a szintén brit Ben Cornish előtt, ami egy fantasztikus kezdés! A második futam küzdelmes erősszeles körülményeit bizonyítja, hogy Zsombi sajnos az egyik hátszél szakaszon fel is borult (nem is emlékszünk, mikor történt ilyen utoljára), de így is 10. helyen futott be.

  A két futam utáni összetett eredmények alapján holnap a 6. helyről várja a folytatást, ami egy kiváló kezdés! Ed Wright a második futamot is megnyerte, így ő vezeti az eredménytáblát, második helyen a Hyeres-i világkupa győztes francia Jonathan Lobert, harmadikon a dán Anders Pedersen jelenleg.

  Az aktuális eredménylista itt érhető el: http://2017.finneuropeans.org/wp-content/uploads/2017/05/euro_finn_2017_day1.htm

  Izgatottan várjuk a holnapi folytatást. Az időjárás előrejelzés keddre enyhébb szelet jósol, azonban szerdától várhatóan ismét 25-30 csomó fölé erősödik.

  Izgalmas futamoknak nézünk tehát elébe, annál is inkább, mivel az Európa Bajnokságon a Nemzetközi Finn Osztályszövetség új eredményszámítást tesztel. Ennek lényege, hogy a 10 selejtező futam eredményei alapján a legjobb 3 versenyző automatikusan a döntőbe jut. A 4-10. helyezett egy elődöntőt vív, ahonnan a legjobb kettő jut a döntőbe. A döntőben, vagyis éremfutamban tehát nem a klasszikus szabály szerinti tíz versenyző, hanem csak a legjobb öt áll rajtvonalhoz. Az éremfutam győztese pedig a bajnokság győztese, a korábbi pontok itt már nem számítanak.

  Holnap, azaz kedden tehát újabb két futamon szurkolhatunk Berecz Zsombornak!

  Hajrá HUN 40!

  Berecz Zsombor 2. helyen a Finn Európa Bajnokság 2. versenynapja után

  A dél-franciaországi Marseille-ben, a Finn Európa Bajnokság második versenynapján Berecz Zsombor ismét szép pillanatokat szerzett szurkolóinak.

  A mai nap sok türelmet igényelt a versenyzőktől, hiszen a helyi Mistral, amely az első versenynapon sokszor 40 csomóval fújt, mára csaknem teljesen eltűnt. A napi maximum szélerő nem haladta meg a 7 csomót, így nem volt egyszerű dolga a rendezőségnek, hogy értékelhető futamot rendezzen. A mezőny dél körül ugyan vízre szállt, de a mai első futamot a rendezőség kénytelen volt érvényteleníteni, mivel a szél időközben elfogyott. A hosszadalmas vízi várakozás után a futamot újra rajtoltatták, és szerencsére a 6-7 csomós szél ki is tartott a futam végéig, igaz pályarövidítéssel. A fekete lobogó alatti rajt több áldozatot követelt, fekete rajtos volt többek között a tegnap futamgyőzelemmel duplázó Ben Cornish, a finn Nirkko, vagy a svéd Salminen is, akik így az összetett eredménylistán lejjebb csúsztak a nap végére.

  Zsombi viszont megismételve a tegnapi első futam eredményét, a gyenge szeles pályán is második helyen szelte át a célvonalat, az utolsó szakaszon előzve meg a norvég Pedersent és az észt Karpakot. Nagyszerű eredmény!

  Első helyen a brit Ben Cornish futott be és ezzel összetettben átvette a vezetést honfitársától, Ed Wright-tól. Számunkra azonban ennél fontosabb, hogy Zsombi a mai eredményével összetettben is a második helyre jött fel a 62 fős mezőnyben, ami fantasztikus eredmény! Csak így tovább!

  Az aktuális eredménylista itt érhető el: http://2017.finneuropeans.org/wp-content/uploads/2017/05/euro_finn_2017_day2.htm

  A rendezőség egy negyedik futammal is megpróbálkozott, de a szél nem akart partner lenni ebben, így ezt a futamot is érvényteleníteni kellett.

  Az előrejelzés a szerdai versenynapra ismét erős szeleket jósol, és a mai elmaradt futam okán holnap várhatóan három futam kerül megrendezésre. A gladiátorok megmutathatják tehát erejüket és kitartásukat. Izgalmas napnak nézünk elébe!

  Hajrá HUN 40!

  Berecz Zsombor az Európa Bajnokság legjobbjai között

  A Finn hajóosztály kontinensviadalának döntő versenynapja az utolsó selejtező futammal vette kezdetét, amelyet Zsombi összetett harmadik helyről várt. A gyenge szél miatt parti halasztással indult a nap és már úgy tűnt, nem is kerül lebonyolításra, de a rendezőség az utolsó lehetséges pillanatban 13.00 óra előtt elrajtoltatta.

  Ahhoz, hogy Zsombi megőrizze harmadik helyét elsősorban a negyedik helyen álló brit Ed Wright-ot kellett legyőznie. Ezt Zsombi bravúrosan meg is oldotta, stabilan vitorlázva a harmadik helyen futott be, így megőrizve harmadik helyét egyenes ágon az éremfutamba került a francia Lobert és a norvég Pedersen társaságában. Ők tehát pihenhettek egyet, amíg a 4-10. helyen álló versenyzők az elődöntőben még egyet mérkőztek a maradék két döntős pozíció megszerzéséért.

  Itt a két brit, Ed Wright és Ben Cornish bizonyult a legjobbnak, ők csatlakoztak az éremfutam elit indulóihoz.

  A döntő futamra megerősödött a szél is, 10-15 csomó körülire, azaz a szabad pumpálás lehetősége is nyitott volt.

  Zsombi nagyon jól rajtolt, a francia Lobert-el együtt vezető pozícióba került és épp lekereztezte a franciát és magabiztosan vezetett, amikor sajnos egy nem várt technikai balest átírta a döntő menetét. Zsombi vitorla felhúzójának az egyik része eltörött, hosszas szerelés után Zsombi ugyan becsületből folytatta a futamot, de a hátrányt már nem tudta sajnos ledolgozni.  A bajnokságot a francia Lobert nyerte a két brit versenyző, Ed Wright és Ben Cornish előtt.

  Felmerül mindenkiben a mi lett volna, ha… mert Zsombi jó rajtja, vezető pozíciója és az egész verseny során tapasztalt stabil, magabiztos versenyzése alapján nagy esély volt arra, hogy az idei év Európa bajnokaként térjen haza. Ezt most sajnos a technika felülírta.

  Ettől függetlenül számunkra Zsombi ennek a versenynek az igazi bajnoka!

  És ahogy ő fogalmazott, összességében elégedettek vagyunk a heti teljesítménnyel, de a munka nem áll meg, amíg el nem érjük céljainkat!

  Gratulálunk Zsombinak!

  Az aktuális eredménylista itt érhető el: http://2017.finneuropeans.org/wp-content/uploads/2017/05/euro_finn_2017_FINAL.htm

  Szponzorok, támogatók