image FINN GOLD CUP: MÁSODIK VERSENYNAP image FINN VILÁGBAJNOKSÁG A BALATONON BERECZ ZSOMBORRAL

    BERECZ ZSOBOR REMEKELT A FINN VB NYITÓNAPJÁN

    Remek szélben, kiváló vitorlázással zárta Berecz Zsombor a balatonföldvári finn dingi világbajnokság első versenynapját. A magyar versenyző a hétfői két futamban a 3. és a 6. helyen ért célba, így összetettben a második helyen áll.

    Kívánni sem lehetett volna ideálisabb vitorlázó időt az Open Finn Gold Cup 2017 hétfői versenynapjára, így sikerült mindkét tervezett futamot megrendezni jobbára 10-15 csomós északnyugati szélben. A hajóosztály első balatoni világbajnokságán népes, 113 hajóból álló mezőny állt rajthoz – tizennyolc magyar indulóval – köztük a végső győzelemre is esélyesnek tartott háromszoros olimpikon Berecz Zsomborral.
    Az első futam rajtját a szél kezdeti elforgása miatt kétszer is el kellett halasztania a rendezőségnek. Az első rajtnál általános visszahívást követően szigorított (úgynevezett U lobogós) rajteljárással, végül eredményesen rajtolt el a mezőny. Berecz Zsombor a jobb oldalt választva nagyon jó pozíciót vett, és a futam során végig a 2-3. helyen vitorlázott. Nagyot ment a brit Ed Wright, aki végül elsőként futott be, mögötte az olimpiai bronzérmes francia Jonathan Lobert, harmadikként pedig Berecz Zsombor szelte át a célvonalat.

    A második futam rajtja már gördülékenyebben indult, és izgalmasan alakult a versenyzés. Szélforduló, szélerősödés, elforgás, amiből nem mindenki került ki jó helyen. Zsombor az első szakaszon tízedik hely körül kezdett, amit gyakorlatilag a szakasz háromnegyedéig meg is tudott tartani, azonban a szakasz végén a 25. hely környékére került. A hátszél szakaszon, majd a második kör kreutz szakaszán Berecz jó oldalakat választva, jó taktikát követve a 7-8. helyre vitorlázta fel magát. Ezt az utolsó hétszál szakaszon még meg is tudta javítani, így a hatodik helyen futott be. A második futamot a horvát Nenad Bugarin nyerte, aki az első futamban negyedikként végzett, így két futam után az élre került.

    „A második futamban egy darabig jól álltam, de amikor átmentem jobbra, mert azt gondoltam, hogy onnan jön a szél, elment balra 25 fokot, és 20-30 hajó is elhaladt mellettem. De amit a Balaton elvett, azt a következő kreutz szakaszon visszaadta, így sikerült feljönnöm a hatodik helyre. Jó futam volt!” – értékelt a nap végén Berecz Zsombor.
    Az első nap összesített eredményei alapján Berecz Zsombor a 2. helyről várja a holnapi folytatást a horvát Bugarin mögött, és a lengyel Piotr Kula előtt.
    A rendezőség keddre szintén két futamot tervez, bízva abban, hogy a Balaton erre lehetőséget ad és a hétfőihez hasonló idővel ajándékoz meg. A világbajnokságon tíz selejtező futam alapján dől el, ki az a tíz legjobb, aki bekerülhet a vasárnap rendezendő éremfutamba.

    Info: bacsoa
    Kapcsolódó bejegyzések
    • Összes
    • Szerző szerint
    • Kategória szerint
    • Címke szerint

    Szólj hozzá

    Your email address will not be published.

    Szponzorok, támogatók