image ÚJABB FUTAMGYŐZELEM ÉS MÉG ENNÉL IS TÖBB! image Futamgyőzelem a Santanderi Világkupa döntő második napján!

    Zsombi újabb futamgyőzelmet aratott Santanderben!

    Nem számoltunk még be részletesen a tegnapi napról, így ezzel kezdjük a beszámolót.

    A csütörtöki napon az öbölben az éremfutam pályáján rendezték a futamokat a Finn osztály számára. Bár ez a nap nem hozott olyan jó eredményeket, mint az előzőek, de Kelemen Tamás edző elmondása szerint sokat tanultak belőle, amely tudás később még jól jöhet.

    A körülmények meglehetősen eltértek az előző napon tapasztaltakhoz képest. A pálya rövid volt, három körös, erősen meghatározó, változatos áramlással, amihez jó kis pöffös szél párosult. A kigondolt koncepció hol működött, hol kevésbé. A napot pozíciók tekintetében több versenyző számára is a szélsőségek jellemezték, szóval el lehet képzelni milyen kavarós futamokon kellett helyt állniuk a versenyzőknek.

    Az első futam 8-10 csomós szélben került megrendezésre. A pumpálást nem engedélyezte a rendezőség, ami most nem kedvezett Zsombinak, aki nem túl jó rajt után 12 körül ért fel és sajnos csak 15-nek futott be.

    A második futam jóval később, másfél órás halasztás után, már 16 csomós szélben vette kezdetét. A rajt közepesen sikerült és fel is ért volna szépen Zsombi, de összeakadt a holland Heinerrel és a büntetőforduló után jelentősen visszaesett.  Hátszélben feljött ugyan a 8. helyre, de sajnos nem a megfelelő kaput vette, emiatt újra extrákat kellett nyújtania a felzárkózáshoz. Ez valamennyire működött is és egyre jobb vonalakon vitorlázott, az utolsó hátszélben pedig nagyot ment és egy hármas bolyban futott be a 9. helyen. A versenyt vezető brit Wright ebben a futamban nem találta meg a formáját és csak 15. lett. Zsombi így a mai napot a 4. helyről várta. És most jön a lényeg!

    A pénteki nap egészen tökéletesen alakult Zsombi számára.

    A pálya ismét a nyílt vízen volt, az öblön kívül, ahol már elég komfortosan vitorlázhattak a Finnesek a meglehetősen moderált szélben.

    Az első futamban még 10 csomóban rajtolt el a mezőny. A Balatoni Yacht Club versenyzője az előnyösebb lee rajtot választotta és mikor a mezőny elindult jobbra, akkor ő a legbaloldalibb hajóként jó tempót diktálva tartott velük, enyhén átvitorlázva a pályatengelyen. A jobbos lengésekkel szépen operálva pedig a harmadik helyen fordult fent. A lenti kaput viszont már másodikként vette az ausztrál Tweddell mögött és innét a befutóig nem is nagyon változott a sorrend.

    A második futamban túl erős csata zajlott a lee rajtért, amibe Zsombi okosan nem is ment bele, és végül másodikként jött ki a rajtból. Most előbb indult át a mezőnnyel jobbra és nem a szélen haladt. De a sebessége nagyon jó volt és a lengéseket most is jól használta ki. Ennek megfelelően elsőként ért fel. A további szakaszokban a szélre vitorlázva, de a mezőnyre figyelve sikerült további előnyt összehoznia, így az utolsó hátszél meglehetősen nyugalomban telt. A szél időközben 8 csomóra gyengült és ennek megfelelően természetesen nem is szabadott pumpálni. A célba 30 másodperc előnnyel futott be a mezőny előtt.

    Zsombi két brit között jelenleg a második helyen áll, csupán két ponttal lemaradva az első helyen álló Cornish-tól. Szombaton még két futamot tervez a rendezőség és vasárnap következik a klasszikus éremfutam, a tíz legjobb hajóval.

    Hajrá Zsombi!

    Eredménylista:

    https://swc2017-santander.sapsailing.com/gwt/Home.html#/regatta/leaderboard/:eventId=3b79f093-d52f-440b-9fc4-2fb9e0cc70c9&regattaId=SWC%202017%20Santander%20-%20Finn

    Köszönjük a szöveges beszámoló kapcsán Sallai Gábor professzionális közreműködését, a fotókat pedig a helyszínen fotózó Tóth Bogee küldi lelkesen! Köszönjük!

    További fotók és aktuális hírek a Facebook oldalunkon

    Info: bacsoa
    Kapcsolódó bejegyzések
    • Összes
    • Szerző szerint
    • Kategória szerint
    • Címke szerint

    Szólj hozzá

    Your email address will not be published.

    Szponzorok, támogatók