image Izgalmas és kihívásokkal teli első versenynap image Novemberi edzés

  Őszi edzőtábor

  Virág Flóra beszámolója

  Dátum: 2019.10.16-17., 2019.10.20-26.

  Edzőtársak: Laura Farese/Matthaus Zöchling

  Edző: Roman Hagara

  A tavaszi és kora nyári időszakban végig az osztrák B csapattal tudtunk együtt dolgozni.  Marseille Világ kupán, az EB-n és Palma-n foglalkozott velünk Hagara. Ennek az időszaknak a végére már nagyon jól összebarátkoztunk a fiatalokkal, illetve az edzővel is. Az osztrákoknak azonban adódott a lehetőség, hogy kimenjenek Japánba a világkupára, illetve ott edzeni Thomas Zajaccal és más nagyon jó vitorlázókkal. Sikerült egy egész jó használt nacrát venniük jó áron, melyet Palma-n vettek át. Felajánlotta az osztrák szövetség, hogy mi is utazhassunk az ő konténerükben. Rögtön elkezdtünk hajót keresni, de sajnos abban az időszakban nem volt jó áron jó hajó. Így nem sikerült kimenni velük Japánba.

  3 hónap japán edzés/versenyzés után hazajött a fiatal osztrák csapat és ránk írtak, hogy szeretnének velünk a Balatonon edzeni. Nagyon vártuk őket, biztosak voltunk, hogy rengeteget fejlődtek és tanultak, ezáltal több mindent elleshetünk tőlük. Az első két napos edzésen rengeteget rajtoltunk és futamoztunk. Ezelőtt mi 3 hónapig nem igazán versenyeztünk, kimaradtunk a pörgésből. Kicsit úgy éreztük, hogy húha, most nagyon elhúztak tőlünk tudásban és ügyességben.

  Azonban a következő hosszabb edzőtáborban már sokkal jobban mentek a dolgok. Az első napokban szintén órák hosszat szántunk a rajtolásokra és rövid, gyors futamokra. Ekkor már nem éreztük azt, hogy ők jobbak lennének. Legyen szó gyenge szélről, közepesről vagy erősről, mindegyikben ott voltunk velük és egymással küzdöttünk. A szél ereje egyre csökkent az edzőtábor végére, de napi szinten átlagosan 4 órát töltöttünk a vízen. Futamokban felváltva nyertünk és a hosszabb krajcos, hátszeles szakaszokon egy idő után sokkal gyorsabbak voltunk az osztrákoknál. Ugye ilyenkor, ha nagyon eltávolodnánk a másiktól, akkor bevárjuk őket. Míg tavasszal mindig ők vártak be minket, most nekünk kellett bevárni őket.

  Abban a szerencsés helyzetben is voltunk, hogy Thomas Zajac manchaftja, Barbara az edzőtábor első két napjára eljött hozzánk. Roman most rengeteg egyéb feladatot beépített az edzésprogramba. Volt, hogy manchaftot cseréltünk egymással volt, hogy ő is beült a hajóba a rajtolásokhoz.

  Egyik edzésnapon nagyon vicces ám nehéz és hasznos feladatot gyakoroltunk, a hajókezelést minden irányban. Katamaránnal sokkal nehezebben lehet egy szoros rajt helyzetből elmenekülni, mint egy egytestű kisebb hajóval. Ezért fontos volt, hogy a tolatást gyakoroljuk. Összekellett hangolni az összes vitorlát, a kormányt, a szélbeállás szögét és hogy merre szeretnénk tolatni. Fokozatossággal először csak a bójához kellett állni és onnan letolatni egy darabig. Fél óra gyakorolgatás után jöhetett az, hogy felkellett menni a krajc bójára és onnan le kellett végig tolatni a kapuba. Majd ezután futamoztunk. Feladat az volt, hogy rendes rajtolás, krajc, viszont a krajcbójától le kellett tolatni és persze a taktikára is figyelni kellett, hogy melyik bóját kéne venni, ehhez melyik irányba kell kitolni a vitorlákat és nemutolsó sorban a belsőhely kialakítás, mivel kétkörös volt. Izgalmasak voltak a futamok.

  Másik nagyon jó feladat az volt, hogy a bója körül kellett keringeni úgy, hogy végig széllel szemben kellett maradni.

  Nagyon jó volt együtt dolgozni Hagarával és a srácokkal. A vízen és parton is rengeteget foglalkozott velünk. Talán ez alkalommal többet, mint a tavaszi időszakban.

  Nagyon köszönjük a klubnak az edzőtábor hátterének biztosítását. Az osztrákok is nagyon jól érezték magukat.

  Info: Szabó Judit
  Kapcsolódó bejegyzések
  • Összes
  • Szerző szerint
  • Kategória szerint

  Szólj hozzá

  Your email address will not be published.

  Szponzorok, támogatók