image Sarud – Nádas Kupa, edzőtábor image Optimist osztálytörténet 1948-2013

    Balatoni Yacht Club Laser Ranglistaverseny 2020. 08. 12-14.

    Laser ranglista verseny
    Balatoni Yacht Club

    Az első versenynapon, azaz augusztus 12-én kellett volna kezdődjön a magyar bajnokság előtti utolsó ranglista verseny, de az időjárás nem tette lehetővé. Szél hiányában még egy futam rendezésének kísérletére sem volt lehetőség. Egész napos parti halasztás után a rendező, Farkas Péter a másnapi folytatás mellett döntött.
    Reggel egy órával korábban kezdett a társaság, aminek meg is lett az eredménye, a Standard és a Radial osztályok két, a 4.7-es mezőny egy futamot teljesített. Friss, 5–8 csomós szélben kezdődtek a futamok, a másodikban azonban fokozatosan csökkent, az első két rajtoló osztálynak még egy pályarövidítéssel meg lehetett menteni a futamát, a 4.7-esek azonban az első pályajel után megálltak, így azt kénytelen volt a rendező félbe szakítani. A szél kimúlt.
    Rövid vízi várakozás után parti halasztás következett. A helyzet reménytelennek tűnt. Három óra elmúlt, mikor a Melges pályáról jó hír érkezett: ott, Füred alatt fújt a szél. Alsóörsön ugyan nyoma sem volt, de kiindultak a rendezők. Rövidesen leterjedt egy 4–5, majd egyre frissülő nyugati, igazi szél. Negyed órával később kezdődhetett a rajteljárás, és két újabb futamot sikerült befejezni.

    A harmadik versenynap hajnalán másodfokú viharjelzés volt, esett az eső, és kinézett egy komolyabb zivatar is. Azonban az utóbbi elmaradt, sőt, teljesen leállt a szél. Az eső egy ideig kitartott, majd a tervezett rajt idejére abbamaradt. Parti halasztást rendelt el a versenyrendező. Tizenegy óra félé megmozdult a levegő, ezért kiment a mezőny. Déltájban már egy friss délkeleti szél fújt, rövidesen rajtolt a Standard, majd a Radial osztály, a 4.7-es mezőnynek viszont többszöri kísérlet során sem sikerült. Közben a két elrajtolt osztály megtett egy kört a pályán. A második cirkáló szakaszon vitorláztak, amikor a szél gyengült és elfordult. Őket rövidítés követően befuttatta a rendező, míg a 4.7-esek futamát el sem indította.

    A díjkiosztóra négy órakor került sor a Balatoni Yacht Club telepén, az érmeket Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere adta át.

    Info: Szabó Judit
    Kapcsolódó bejegyzések
    • Összes
    • Szerző szerint
    • Kategória szerint

    Szólj hozzá

    Your email address will not be published.

    Szponzorok, támogatók