image Derekas helytállás Gardán image Jó úton halad Berecz Zsombor olimpiai felkészülése

    Genovai élmények Nacra 17 párosunkkal

    Az április mozgalmasan telt Virág Flóra és Molnár Dávid Nacra 17 párosunk számára, ugyanis a Palma de Mallorca-i Trofeo Princesa Sofia rangos nemzetközi verseny után egyenesen Genovába vették az irányt, a Hempel Sailing World Cup állomására.

    Flóra és Dávid az olimpiai hajóosztályok világkupa állomásán a 40. helyen zárta a versenyt, ám ebben a néhány napban is sokat erősödtek párosként és taktikailag egyaránt. De mi minden történt röviden mire eljutottak ide és mit tanultak ebben a néhány napban?

    Párosunk a téli edzőtáborok feszes tempója és a Palma-i verseny után alig szusszanhatott, már útnak is indultak Genovában, ahol Flórának egy kisebb betegség miatt ki kellett hagynia a felkészülési napokat, ám remek mentális és fizikai felkészülésének köszönhetőn teljesítményén ez nem volt tetten érhető.

    Az alig több mint 1,5 éve együtt hajózó versenyzőink számára a múlt heti események sokat lendítettek abban, hogy a foilerezést egy magasabb szintre emeljék, így hosszabb távon is stabilan tudják vinni a katamaránt.

    Minden versenyző számára nagyon nehéz volt a verseny. 2-7 csomós szélben kellett versenyezni, ami meglepő volt, hiszen nem jellemző a hajóosztály számára, hogy ilyen kis szélben futamot indítsanak, de a versenyrendezőségnek is kihívással teli volt az időjárás kezelése és próbálták a legtöbbet kihozni minden légmozgásból.

    A Balatoni Yacht Club párosa sok tapasztalatot gyűjtött a verseny során, többször is első 5-10-ben vették a krajc bóját. Nagyon jó érzés volt számukra, hogy a legendás olimpiai bajnok Santiago Lange-val krajcban végig tartani tudták a sebességet, jó volt megtapasztalni, nézni mit csinál és menni vele együtt. Hátszélben azonban még többször vissza esett a csapat, vagy taktikailag, vagy nem tudták olyan gyorsan kihozni foilerezésre a hajót, mint a többiek, így lemaradtak a pöffről. Figyelemmel, hogy a Nacra17 egy nagyon gyors hajó, minden hiba hatványozottan büntet.

    A következő hónapokra a cél , a rajtok és a foileres katamarán taktika fejlesztése, valamint a hullámok megszelídítése, hiszen bár a nagy szél kedvez a hajó előre jutásának a hullámos víz igazi próbatétel elé állítja a vitorlásokat. Azonban Flóra és Dávid rendkívüli elszántsággal és egymásban vetett teljes bizalommal készülnek az előttük álló versenyekre, ahol szeretnék a manővereket is alaposabban begyakorolni.

    Ráadásul jövőre szintén itt, Genovában kerül majd megrendezésre az utolsó olimpiai kvalifikációs verseny, melyre Nacra 17 párosunk már jó hely – és szélviszonyok ismeretével vág neki. Így méltán bízhatunk abban, hogy egy olyan stratégiát sikerül felépíteni, amivel a természet ereje és a befektetett munka egy olyan helyezésre repíti őket, melyre mindannyian büszkék lehetünk.

    A felkészülés tehát tovább folytatódik, a következő megmérettetés májusban az angliai Weymouth-ban az Európa bajnokság lesz.

    Info: eva
    Kapcsolódó bejegyzések
    • Összes
    • Szerző szerint
    • Kategória szerint
    • Címke szerint

    Szólj hozzá

    Your email address will not be published.

    Szponzorok, támogatók