image Elliott 770 I Új-Zélandról a Balatonra image 30-AS CIRKÁLÓ I EURÓPA 30 I ELLIOTT770 ORSZÁGOS BAJNOKSÁG

    30-as cirkáló I A Balaton királynője

    Az 1920-as évek közepén jelentek meg a Balatonon az eredetileg svéd tervek alapján épült 30-as cirkálók. Bár darabszámuk hazánkban a 22-es cirkálókéval a II. világháborúig majdnem megegyezett, mégis, ez a típus mindig is nagyobb tekintéllyel rendelkezett. Persze a hajóknak nemcsak presztízsük volt nagyobb, hanem az értékük is, hiszen 30-as schärenkreuzer birtokolását csak a tehetősebb emberek engedhették meg maguknak. A hajóosztály igazi balatoni klasszikus, méltán nevezik a tó királynőjének.

    Balatonon az első 30-as cirkáló, a Rabonbán volt, 1927-ben került vízre. Tulajdonosa, dr. Ugron Gábor, a magyar vitorlázás egyik kiemelkedő alakja, aki hajójával többek között az 1934-ben rendezett első Kékszalag versenyt is megnyerte. A második 30-as 1928-ban Emese néven Schuller István, a harmadik 1933-ban, a ma is versenyző Kabala dr. Tuss Miklós részére épült. Több, ma is meglévő 30-as cirkáló megőrizte eredeti, vízre tételének sorrendje szerinti vitorlaszámát, így többek között a Kabala a 3-as, a hatodikként szintén Ugron Gábor részére 1937-ben épült Rabonbán II. a 6-os, az 1938-ban épült Kékmadár a 7-es, a Hárpia a 8-as, az 1942-ben vízre került Vészmadár a 11-es vitorlaszámmal bír a mai napig.

    A 30-as cirkálók közül a legtöbb bajnoki címet a Kékmadár szerezte, amelyik több mint húsz alkalommal lett a legjobb. A 30-asok a Kékszalag versenyein is több alkalommal lettek abszolút győztesek, a Rabonbán. a Vészmadár, a Kékmadár, a Trinindad, a Rabonban (Ugron Gábor másidk 30-as cirkálója, amely azonos nevű az elsővel) és a Hárpia is büszkélkedhet ezen címmel.

    Napjainkban megközelítőleg húsz körüli 30-as scharenkreuzer vitorlázik a Balatonon, igaz az országos bajnokságokon a hajóosztály mezőnye átlagban inkább 10 egység körüli.

    A 2019-es országos bajnoki címet a Manöken szerezte meg a Mágia és a Glückauf előtt.

    Vajon melyik királynő lesz az idei év magyar bajnoka? Hamarosan kiderül a Balatoni Yacht Club rendezésében szeptember 12-én kezdőd bajnoki eseményen!

    A Balatoni Yacht Club színeiben indul a Rabonban, amelynek tulajdonosa-kormányosa egyesületünk elnöke, dr. Ugron Gáspár Gábor, a Rabonban eredeti tulajdonosának, Ugron Gábornak dédunokája.

    Bízunk benne, hogy izgalmas versenynek nézünk elébe, a Balatoni Yacht Club szeretettel vár valamennyi 30-as cirkáló egységet az idei Országos Bajnokságon Alsóörsön!

    További info: A VERSENY HONLAPJÁN ITT

    Fotó: Az első Rabonbán (Forrás: Akiket tenyerén hord a szél…című emlékkiadvány)

    Hajóosztály bemutatása (forrás: Dulin Jenő: A magyar vitorlázás története 2015)

    Info: eva
    Kapcsolódó bejegyzések
    • Összes
    • Szerző szerint
    • Kategória szerint
    1 comment
    • Németh Zsolt
      REPLY

      A Bohó is viseli a 4-es rajtszámot a vitorláján (1934 óta)!
      (1934: gróf Wenckheim József, 1938: Iszer István, 1952: Nyikos Lajos és Pomucz János, 1971: Németh tesvérek, Fonyód).

    Szólj hozzá

    Your email address will not be published.

    Szponzorok, támogatók