image 420-as világbajnokság Alsóörsön image 420-as tapasztalatgyűjtés magasfokon

  200-220 nevezőt várnak az alsóörsi 420-as világbajnokságra

  A 420-as osztály legjobb vitorlázói Alsóörsön adnak egymásnak randevút augusztus 5. és 13. között – itt tartják ugyanis a hajóosztály világ vezető ifjúsági hajóosztályának világbajnokságát, amelyre az előzetes visszajelzések alapján 200-220 indulópárost vár a szervező Balatoni Yacht Club.

  Az esemény sajtótájékoztatóját csütörtökön tartották meg az Ensana Thermal Hotel Margitszigetben, ahol további részletek is kiderültek az eseményről.

  „A 420-as osztály a világ vezető ifjúsági hajóosztálya, az egyik legsikeresebb utánpótlás-nevelő osztály, s az utóbbi időben még nagyobb jelentősége van, hiszen a trendek azt mutatják, az olimpián  a kétszemélyes osztályok felé mozdultak el. Ezért is hatalmas sportdiplomáciai siker, hogy megszereztük a rendezési jogot – mondta Ugron Gáspár, a Balatoni Yacht Club elnöke. – A portugáliai Európa-bajnokság után a világbajnokságot is az öreg kontinensen rendezik, így népes mezőnnyel, körülbelül kétszáz párossal – vagyis négyszáz versenyzővel – kalkulálhatunk öt földrész több mint harminc országából.”

  A Balatoni Yacht Club hazánk egy legaktívabb és legeredményesebb utánpótlás-nevelő bázisa, amely három osztályban (Optimist, Laser, 420) készíti fel magas színvonalon az ifjú vitorlázókat a gyermektáboroktól a haladóképzéseken át az ifjúsági versenysport programig mindenre. Emellett évente 5-6 jelentős vitorlás versenyt rendez.

  „A Balatoni Yacht Club ideális helyszín a világbajnokság megrendezésére: másfél hektáron mindenki kényelmesen elfér majd – folytatta Ugron Gáspár. – A mellettünk lévő kikötőkkel is sikerült megegyezni, így bár lesz egy kis gyerekzsivaj, próbáljuk a lehető legkevésbé zavarni a nagyhajós bérlőket. Nagy kihívást jelent a nagy számú edzőmotoros kiszolgálása a verseny alatt, de a partnereinkkel együttműködve ezt is meg tudjuk oldani, és biztosított a szükséges infrastruktúra is. A legnagyobb kihívás az lesz, hogy a strandszezon kellős közepén szervezzük meg az eseményt, de készen állunk, az alapításának 750. évfordulóját idén ünneplő Alsóörs önkormányzata pedig maximálisan elkötelezett.”

  Ezt Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere is megerősítette, aki a sportbarát község nevében üdvözölte a világbajnoki rendezést, az év legkiemelkedőbb sporteseményét a településen, amelyre méltán lehetnek büszkék.

  „Alsóörsön nagy hagyományai vannak a vitorlázásnak: 1928-ban, az amszterdami olimpián dr. Mihálkovics János és vitéz Sebők Sándor képviselte a települést és az országot. Ennek már majdnem száz éve, de a vitorlázás azóta is meghatározó sportágunk, hiszen a község ideális helyszín erre a sportra – nyilatkozta Hebling Zsolt. – A Balatoni Yacht Clubbal évek óta remek partnerségben építjük a közösséget, így a világbajnokság szervezéséhez is minden segítséget megad az önkormányzat – a képviselő-testület egyhangúlag támogatta a rendezvényt, amely öregbíti Alsóörs hírnevét. A helyiek nevében is mondhatom, hogy nagyon készülünk a világbajnokságra, amely szervesen illeszkedik településünk alapításának 750. évfordulójára rendezett jubileumi rendezvénysorozatba.”

  A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Gerendy Zoltán hozzátette, nagyon fontos, hogy egyre több nemzetközi eseményt szervezzünk, hiszen ez jó lehetőség a fiataljaink számára, hogy hazai környezetben tapasztalják meg, milyen egy népes, világbajnoki szintű mezőnyben küzdeni.

  „A Magyar Vitorlás Szövetség büszke arra, hogy Alsóörsön rendezik meg a 420-as világbajnokságot, hiszen ez az osztály a 470-es olimpiai osztály előszobája – mondta Gerendy Zoltán. – Magyar egységek is rajthoz állnak majd a viadalon, s bár egyelőre ebben az osztályban nem vagyunk ott a világ élmezőnyében, bízunk benne, hogy ez a verseny lendületet ad majd néhány fiatal párosnak. A hazai szövetség amiben tudja, támogatja a rendező Balatoni Yacht Clubot, mert nagyon nagy nemzetközi elismerést jelent, hogy hazánknak ítélték ennek a rangos eseménynek a megrendezését.”

  A szervezők körülbelül 15 magyar páros nevezésére számítanak, közülük az Érdi Félix, Simó András kettős fogadta el a meghívást a sajtótájékoztatóra, ahol a hajójukat is kiállították.

  „Egyikünk sem szerepelt még világbajnokságon, nagyon izgalmas érzés, hogy ezt most itthon tehetjük meg, kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz – mondta Simó András. – Ilyen népes mezőnyben már versenyeztünk, ennyire rangos mezőnyben azonban még nem, úgyhogy nagyon nagy csatákra számítunk. Előny lehet, hogy a mezőny nagy része tengeren tanult meg vitorlázni, a Balaton pedig tó, meg aztán könnyűek is vagyunk mi ketten, ami kis szélben előny.”

  „A vitorlázásban az élményt szeretem a legjobban, hogy kint vagyunk a vízen és fúj a szél, és persze azt, amikor jó eredményt érünk el – tette hozzá Érdi Félix. – A 420-as osztályban párosok versenyeznek, ezért az a legfontosabb, hogy tudjunk csapatban gondolkodni és csapatban játszani – az már csak egy plusz, ha a parton is barátok vagyunk. Ami az eredményt illeti, a top húszba, de legalább az Arany-csoportba várom magunkat, mindent megteszünk majd, hogy ez össze is jöjjön.”

   

  A nevezés már elkezdődött a világbajnokságra, az igazi jelentkezési dömping június-júliusban várható.

  Az esemény arany fokozatú szponzora a Magyar Villamos Művek Zrt., további kiemelt szponzorai az Audi Magyarország Kft., a Szentkirályi Magyarország Kft. és az MKB Bank Nyrt.

   

  Fotó: Cserta Gábor

  További info: INTERNATIONAL 420 CLASS WORLD CHAMPIONSHIPS 2022

  Info: eva
  Kapcsolódó bejegyzések
  • Összes
  • Szerző szerint
  • Kategória szerint

  Szólj hozzá

  Your email address will not be published.

  Szponzorok, támogatók